Lajv-butiken i Solna
Historik
Uppdaterad 2007-04-25


***Under arbete***


Svarta Kattens Handelshus har funnits som företag (enskild firma) sedan 1999, men ända sedan 1992 har Helena sålt saker på medeltidsmarknader, framförallt Medeltidsveckan i Wisby, som Svarta Katten fortfarande besöker varje år.

Namnet Svarta Katten användes första gången på Medeltidsveckan 1994 och eftersom det var mest smide som fanns i sortimentet hette marknadsståndet då Svarta Kattens Smedja.

Under perioden 1995-1998 hölls det en hel del lajvmöten och studiecirklar hemma hos Helena och hon hade då en hylla med smide och begagnade lajvföremål som deltagarna kunde köpa.

1998 flyttade Helena till Stockholm och idén att öppna en riktig butik väcktes. Sommaren 1998 hyrde hon en lokal på Fredsgatan av Textilcentrum och öppnade en försöksbutik under namnet Svarta Kattens Handelsbod. Försöket slog väl ut och sökande efter en permanent lokal i Sundbyberg inleddes. Under vintern 98/99 arbetade Helena på Textilcentrum och fick där värdefulla kontakter med och synpunkter från lajvare och föreningar. Under våren deltog hon i ett av Arbetsförmedlingens Starta Eget-program, och hittade en lokal som passade. I september 1999 registrerade hon företaget och drog i gång på allvar.

Under åren som har gått har Svarta Kattens sortiment ändrats från att ursprungligen ha bestått av eget hantverk och begagnade varor till att även omfatta andra tillverkares varor och råvaror för egen tillverkning.

4 juli 2006 Invigning av nya butiken på Östervägen 18.

 

Allt material (text, grafik och bilder)
är skyddat av lagen om upphovsrätt. Om inget annat anges är allt material
(C) Helena Ängebrink 2008
butiken@svartakatten.com