Lajv-butiken i Solna
Litteratur & Musik
Uppdaterad 2011-04-19

Här finns mönster, handböcker, instruktionshäften och CD-skivor med stämningsfull medeltidsmusik.


HB021

Mönsterhäften
från Sophias Ateljé's Förlag

Historiskt inspirerade mönster med tydliga och noggranna beskrivningar som fungerar även för dig som inte har så mycket sömnadsvana.

De hänvisningar som ges om mans- respektive kvinnokläder gäller för historisk medeltid, men på de flesta lajv är det vanligt att modet är betydligt mer jämställt och att dräktens utformning i högre grad baseras på bärarens samhällsställning och sysselsättning än kön.

Nr Mönster Pris
HB021 Bockstensmannens dräkt
Fullskalemönster med sömnadsbeskrivning på kjortel, mantel hosor, struthätta, skor, bälte, påse och knivfodral. Framtaget i samarbete med Länsmuseet i Varberg och håller således en högre autenticitetsgrad än övriga mönster i serien. Häftet innehåller även förslag på hur man kan sy varianter av de olika dräktdelarna och därigenom få andra dräkter. Det finns även anvisningar om hur man gör om grundmönstret till hellånga (kvinnliga) dräkter.

Storlekar: Barn 86, 110, 140 cl, Vuxen herr: 46, 50, 54 är utritade på mönsterarket. I beskrivningen står hur man gör om dessa till övriga storlekar.

68 sidor + mönsterinlägg med 13 A3-sidor.
150 kr
HB022 Tunika och kjortel
Tunikor och kjortlar med lång eller kort ärm. Modeller inspirerade av plagg från 500-1200-talet.

Dessa enkla plagg består bara av raka bitar. Därför är det här häftet till största delen en sömnadsbeskrivning över hur man gör mönster till och syr ihop tunikor och kjortlar på bästa sätt. Häftet är fullt av praktiska sytips och idéer. Många som aldrig sytt något har börjat med detta häfte för att sedan gå vidare till svårare saker.

Storlekar: Unisex S, M, L

21 sidor + mönsterinlägg med 1 A4-sida.
60 kr
HB023 Mantlar
Mönster på mantel, tre olika vidder med passform över axlarna. Sömnadsbeskrivning på hel-, ¾- och halvcirkelmantlar. Mönster på huva eller ståkrage till mantlarna.

Med det här mönstret kan man sy i princip vilken slags mantel man vill. Dels finns här fullskalemönster på tygbesparande modeller som är lätta att bära, dels visar mönstret hur man tillverkar, dekorerar och bär mer traditionella historiska mantlar. Huvan och kragen kan användas till samtliga modeller och även kombineras med andra mönster i den här serien.

Storlekar: Mönstret kan användas till alla storlekar, från barn till vuxna av båda könen.

23 sidor + mönsterinlägg med 1 A3-sida.
60 kr
HB024 Kvinnodräkt från 1300-talet
Fullskalemönster på över- och underklänning. Åtta varianter och fler kombinationsmöjligheter.

Detta är ett basmönster som går att använda till ett antal olika dräkter. Klänningarna är löst sittande och bekväma. I häftet ges tips på olika varianter av klänningar samt hur man syr och dekorerar dom. Av mönstret kan man sy alltifrån en enkel vardagsdräkt till utstyrda och påkostade rikemannadräkter. Mönstret är även populärt att sy moderna klänningar av.

Storlekar: S, M, L (Dam: 36, 42, 48) finns utritade. I häftet står vidare beskrivet hur man gör om mönstret för andra storlekar.

18 sidor + mönsterinlägg med 1 A2-sida.
60 kr
HB025 Figurskuren klänning med klockärmar
Fullskalemönster på klänningar med klockärm eller snäv, förlängd ärm.

Sömnadsbeskrivning på olika varianter inspirerade av dräkter från 1100- till 1500-talet. Skärningen i detta mönster kallas prinsesskärning och användes dock inte under medeltiden. De olika klänningsvarianterna i det här mönstret är snäva och kroppsnära i överdelen och vida i kjoldelen. I mönstret finns beskrivningar på hur man syr olika sorters vida ärmar eller olika avslut på snäva ärmar. Mönstret används även som utgångspunkt för brudklänningar.

Storlekar: 36-38, 40-42, 44-46 finns utritade. I häftet står sedan beskrivet hur man ändrar mönstret för att få andra storlekar.

27 sidor + mönsterinlägg med 6 A3-sidor.
120 kr
HB026 Storskjorta och särk 60 kr
HB027 Benkläder för män 90 kr
HB028 Struthätta 60 kr
HB029 Hattar och huvudbonader 60 kr
HB030 Gycklarhuva 60 kr
HB031 Barnmönster: Flickor 150 kr
HB032 Barnmönster: Pojkar 150 kr

Om autenticitet och historisk korrekthet
Dessa mönster är inte framtagna i samarbete med någon akademisk institution eller något museum (undantaget Bockstensmannens dräkt), och bör därför inte användas som dräktreferenser i avhandlingar eller forskningsarbete. Dessa mönster är framtagna för att de ska kunna hjälpa dig som inte har någon syvana att skapa en medeltidsinspirerad dräkt som kan passera i de allra flesta sammanhang. Det bör också tilläggas att dessa mönster inte endast gäller svenska dräkter, utan är mer allmänt europeiska.

När du planerar att sy en historiskt inspirerad eller historisk dräkt, börja med att bestämma dig för vilken autenticitetsnivå du eftersträvar. För lajvbruk är det kanske viktigare att plaggen passar in i fiktionen och att de är av material som kan produceras i spelvärlden än att man kan härleda modellen tillbaka till en exakt tidsperiod och plats? Känner du dig osäker på om ett visst mönster eller ett visst material kan användas eller inte kan du fråga någon erfarnare lajvare, din arrangör eller gruppledare.

Om du vill vara helt 100% säker på att din dräkt blir historiskt korrekt och godkänd av de strängaste kritiker, bör du läsa Eva Anderssons avhandling: Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge och du bör även komplettera med fler böcker och råd av expertis inom historiska sällskap.
En god början är Historiska Världars diskussionsforum.

Fantasymat
Sara Hjalmarsson, 2008

Limbunden, 210 s

En utförlig lajvkokbok med massor av recept, tips och inspiration. Oumbärlig för trossen och för dig som tröttnat på torrskaffning.

Ur innehållet (urval):
Mat i klassisk fantasylitteratur
Mat genom historien
Matlagning över öppen eld
Allergier och särskilda kostvanor
Roller, spelteknik och råvaror
Planering och logistik
Värdshus
Gästabud


Och förstås:

R
ecept ( hela 78 sidor)

HB010 - 215 kr

Nålbindning - Steg för steg
(Nålbindning - the easiest clearest ever guide! - English text by Robert Taylor)
Nusse Mellgren, 2005

Häfte, 20 s

Mycket utförlig guide för nybörjaren. Noggranna steg-för-steg-färgbilder och fullständiga anvisningar på engelska och svenska.

HB009 - 120 kr
Hur du tillverkar din ringbrynjehuva
Margareta Hoas, 2002

Häfte, 8 s

Det florerar många beskrivningar av varierande kvalitet, begriplighet och autenticitetsgrad ute bland lajvare och medeltidsfolk. Författaren till det här häftet har dock mer kött på benen än de flesta då hon arbetat med att rekonstruera rustningar från Korsbetningsfynden åt Gotlands Fornsal. I SCA och angränsande föreningar är hon känd under namnet Hawas Gota Krakfot.

Häftet ger en kort historisk överblick och beskriver med hjälp av tydliga steg-för-steg-teckningar hur en ringbrynjehuva tillverkas. Det finns också en kort introduktion till hur en ringbrynjeskjorta bör konstrueras.

HB002 - 45 kr
Kråkfötter kan bli skönskrift - Kalligrafi för nybörjaren
Margareta Hoas, 1999

Häfte, 36 s

"Alla kan lära sig texta vackert". Författaren till detta häfte talar av egen erfarenhet, även om det var länge sedan hon själv bestämde sig för att omvandla sina oläsliga kråkfötter till en njutning för ögat. Hon har i över ett decennium varit verksam som kalligraf och har bl a hållit kalligrafikurser i Utbildningsradions regi. I SCA och angränsande föreningar är hon känd under namnet Hawas Gota Krakfot.

På ett enkelt och inspirerande sätt tar häftet upp de viktigaste grunderna inom kalligrafin. Efter en kort historik följer råd om skrivmaterial och arbetsmiljö. Skrivteknik gås igenom och praktiseras i enkla övningar. Sju olika kalligrafiska stilar presenteras utförligt med såväl teknik som korta historiska notiser. Det beskrivs också hur man själv tillverkar en gåspenna.


HB001 - 95 kr
SKINN - Garvning och beredning med traditionella metoder
Lotta Rahme, 2003

Inbunden bok , 98s

Det här är grundboken för alla som vill pröva på skinngarvning av något slag. Det finns flera olika sätt att garva och bereda hudar och skinn. I boken återfinns bl a fettgarvning, rökgarvning, vegetabilisk garvning och alungarvning. Förutom beskrivningar av garvningsmetodernas kemi och praktiska utförande redovisas vilka metoder som lämpar sig bäst till hudar och skinn från olika djur t ex älg, ren, kalv, get, får, mink och mård.

Författaren är själv garvare med över 20 år i yrket och hör till de skickligaste i landet inom sitt område.

Boken är rikt illustrerad med informativa teckningar och fotografier i färg och svartvitt.

Boken är upplagd kring följande teman:

Historik
Naturfolkens garvningsmetoder
Hudens uppbyggnad
Olika hudars egenskaper
Konservering av råa hudar
Garvningsmetoder - recept
Färgning
Studieplan för studiecirkel

HB007 - 195 kr

Kuriosa:
För ca 10 år sedan, långt innan Svarta Katten fanns, så fuskade jag, Helena, en del med skinngarvning. En vinter hittade jag en påkörd och stelfrusen hare som jag tog vara på enligt anvisningarna i en tidigare upplaga av boken. Det blev det första skinn som jag faktiskt lyckats med att garva så att det blev mjukt och användbart. Därför är jag stolt över att ha den här boken i vårt sortiment och jag vill verkligen rekommendera den.
-
FISKSKINN - Garvning och sömnad med traditionella metoder
Lotta Rahme & Dag Hartman, 2006

Inbunden bok , 76 s

En handbok för dig som vill lära dig att garva och tillverka saker av fiskskinn. Författaren går igenom hur fiskskinn har använts i historisk tid, olika fiskarter och hur deras skinn bäst ska behandlas, olika metoder för garvning, färgning av fiskskinn och hur man arbetar med de färdiga skinnen. För den som tycker att skinn från däggdjur är oetiskt kan fiskskinn vara ett mycket bra alternativ.

Författaren är själv garvare med över 20 år i yrket och hör till de skickligaste i landet inom sitt område.

Boken är rikt illustrerad med informativa teckningar och fotografier i färg och svartvitt.

Boken är upplagd kring följande teman:

Historik
Fiskens biologi
Några användbara arter
Konservering
Förgarvningsprocesser
Garvning
Färgning
Återfettning
Mjukgörning
Sömnad
Experiment
Perspektivet mot framtiden


HB009 - 240 kr
-

Övriga böcker

I lager 2011-04-19
Nr Bok Pris
HB033 Skoboken
Stefan Eriksson


Mösnsterhäfte med fullskalemönster, historik och instruktioner för 10 olika modeller från vikingatid till medetid xx sidor+mönster
290kr
HB034 Medieval costumes - Women

Limbunden mönsterbok med utförliga instruktioner för hur man syr medeltida kläder efter sina egna kroppsmått. Du bör ha lite sömnadsvana för att ha utbyte av denna bok. xx sidor
-kr
HB035 Medieval costumes - Men

Limbunden mönsterbok med utförliga instruktioner för hur man syr medeltida kläder efter sina egna kroppsmått. Du bör ha lite sömnadsvana för att ha utbyte av denna bok. xx sidor
-kr
HB036 Nordic LARP
Fëa Livia (red)


Ett praktverk (s k Coffe table book) om lajvhobbyn i Norden. Rikt illustrerad med många unika foton från flera omtalade nordiska lajvarrangemang.
-kr
HB037 Följ med till medeltiden (barnbok, häfte)

Ett litet häfte med teckningar i färg om hur det var att leva på medeltiden. För barn x-x år
-kr
HB038 Hur man blir riddare
(barnbok, inbunden)


En inbunden och detaljrik bok om hur man blev riddare på medeltiden. För barn x-x år
-kr
HB039 Knopar
-kr


1
Danza

1
Tempus Saltandi

Wolgemut (CD)

Här i Sverige känner vi Wolgemut från Wisby och kanske från någon osannolik kväll på Grå Gåsen, men den här tysk/amerikansk/svenska gruppen brukar också besöka amerikanska historiska festivaler och SCA-event. Wolgemut spelar medeltida livlig dansmusik med såväl respekt för originalen som en god portion humor, samt några egna låtar och vi är stolta över att få vara deras officiella svenska återförsäljare.

Den senaste CDn, Tempus Saltandi, innehåller renodlad dansmusik (brawls / branles) och är ett samarbete mellan Michael H. Gartner "Micha" i Wolgemut och gruppen Accidental Sirens.

Smakprov från skivorna och mer om Wolgemut finns på deras egen sida http://www.wolgemut.net.

Nr CD Pris
CD002 Danza
Processional, Ungareska, Cantiga, Dödetium, Dance of the Green Man, Ai vis lo lop, Skudrinka, Desert Monsoon, Danza de los muertos, Schottish, platterspil.
150 kr
CD007 Tempus Saltandi
Double Brawl, Single Brawl, Gay Brawl, Burgundian Brawl, Tourch Brawl, Charlotte Brawl, Pease Brawl, Maltese Brawl, Scottish Brawl 1&2, Brawl Official, Pinagay Brawl, Hay Brawl, Montarde Brawl, Washerwomen's Brawl, Horse's Brawl.
150 kr
1

1

1

Za Frûmi (CD) TILLFÄLLIGT SLUT

Musik på svartiska - eller som det också beskrivs - ritualistic fantasy... Det liknar i vart fall inget annat och dessutom så har bandet (som säljer sina skivor över hela Europa) sina rötter i Sundbyberg.

Nr CD Pris
CD003 Za shum ushatar Uglakh
Intro, Dushatar, Za Kala, Za Shulg, Nudertogat, Albai, Vrapogat, Interludium, Za Ismael Kala (Act 1), Za Ismael Kala (Act 2), Knish Requiem. TILLFÄLLIGT SLUT
-
CD004 Tach
Shakapon, Bug Selrath, Za shapaukatar shâpol, Taposhat za lum, Alba fashat, Gothbork Burgat raz Azuli, Za hînor, Za Golug gûrzauron, Za Yagul gûrzauron, Za Alokh gûrzauron, Rejthar, Zigani, Interludium II, Za garmadh-gukh, Za frûmi, Za kaushar.
130 kr
CD005 Legends Act 1
Dwarven Wars, Azot oh Khans Keep, The Olog Forest, Tea, Above and Below, Midnight, The Inn, Za Shulg (Remix), The Gathering of the Tribes, The Cleansing (Act 1), The Cleansing (Act 2)

130 kr/st
130 kr
1

Sångensemble Gycklare Blå (CD)

Sångensemble Gycklare Blå är en sång- och scengrupp med inriktning på medeltida musik och svensk folkmusik. De arbetar främst med a capella-sång som de förgyller med teater, jonglering, dans, eldblåsning och annat. Deras musikaliska favoriter kommer från 1100- till 1600-talets Europa samt från den traditionella svenska musiken, men de arbetar dock gärna även med andra musikstilar.

Nr Modell/skrift Pris
CD006 Premiär
Mas vale trocar, Dindirindin, Verbum patris humanatur, Ecco la primavera, Hac in anni janua, Angelus ad virginem, Trollmors vaggsång, Fenice Fu, Glaset, Brännvin, Bakfull, Vesame Y abracame, In Maien secundum, Cantiga 139, Rodrigo Martinez, Sumer is icumen in, Min ros; min lilja.
130 kr
   
Allt material (text, grafik och bilder)
är skyddat av lagen om upphovsrätt. Om inget annat anges är allt material
(C) Helena Ängebrink 2008
butiken@svartakatten.com